Hoe je dienstverlening kan innoveren door tegelijkertijd nieuwe skills te leren

Het Leerwerkloket, een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, ROC’s en het UWV, is de plek om vragen te stellen over leren en werken bij jou in de buurt. Voor de COVID-19 uitbraak kon je als burger zo binnenlopen. Nu niet meer en mede daarom kwamen wij in actie. Vanuit Circles of Future Skills mochten we meedenken hoe zij nu haar burgers het beste kan bereiken. Het resultaat? Het webinar ‘Omscholen naar de zorg’ met ruim 300+ deelnemers is een feit!

Een leven lang ontwikkelen

Dit is onze gezamenlijke missie als samenleving om vooruitgang te realiseren. Vanuit de overheid wordt dit middels het UWV en haar Leerwerkloketten gestimuleerd. Door heel Nederland vind je momenteel 35 van deze loketten verdeeld over diverse arbeidsmarktregio’s. Soms dus ook provincies overstijgend. Het is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, ROC’s en het UWV.

De adviseurs van de Leerwerkloketten voeren onder andere loopbaanadviesgesprekken of helpen bij het vinden van het juiste omscholingstraject. Een CV check of globaal advies over omscholen naar bijvoorbeeld de zorg hoort hier ook bij.

De menselijke maat voorop

Persoonlijk advies en dichtbij in de buurt, zomaar een aantal kenmerken van het Leerwerkloket. Oog voor de menselijke maat dus. Alleen hoe behoudt je dit in tijden van COVID-19? Het antwoord: door juist ook online, laagdrempelig, zichtbaar en benaderbaar te zijn. Een uitdaging die wij samen met hen aangingen.

Zo startten onze opdracht in samenwerking met de volgende drie Leerwerkloketten; Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Drechtsteden en Rivierenland uit de provincies Zuid-Holland en Gelderland. Want alleen ga je snel, maar samen kom je verder!

Onze aanpak

De projectgroep waarmee we aan de slag gingen bestond uit 12 adviseurs inclusief 3 teammanagers en 1 trainee. Als ware het één team gingen zij onder begeleiding van ons zelf aan de slag om hun webinar ‘Omscholen naar de zorg’ op te zetten. Hoe we dat aanpakte?

Onze aanpak kenmerkt zich doordat innovatie en leren van nieuwe skills centraal staat, een ‘innoveer-en-leer’ aanpak dus of zoals wij het zelf noemen een cirkel met impact. Een  cirkel omdat we mensen op de werkvloer met elkaar verbinden die voorheen nog niet verbonden waren. Impact, omdat we zowel een mooi organisatieresultaat als persoonlijke groei van individuele deelnemers nastreven.

Deze nieuwe manier van werken is uitdagend en levert de benodigde innovatie op voor zowel mens als organisatie. Of zoals een van de teamleden opmerkte;

‘Het was heel leerzaam om zo samen te werken binnen de diverse teams van het Leerwerkloket. Naast het leren van nieuwe skills tijdens het werk, zorgde deze manier van werken er ook gelijk voor dat we elkaar beter leerde kennen!’

– Adviseur, Leerwerkloket Drechtsteden

Omscholen naar de zorg

Het onderwerp van dit webinar was een no-brainer in deze huidige tijd van COVID-19. Burgers uit de regio kloppen namelijk met enige regelmaat aan bij een Leerwerkloket om te horen hoe zij kunnen omscholen richting de zorg.

Onder onze begeleiding zette het Leerwerkloket zelf hun eigen webinar op in ongeveer 3 maanden tijd. Van ‘droomfase’ tot uitvoering, met behulp van diverse future skills trainingen zoals; storytelling, webinar vaardigheden, visueel -en online presenteren etc.. Het resultaat? Daar vertellen we je meer over via in onderstaande infographic.

Afbeelding 1. Infographic over gemaakte impact tijdens Leerwerkloket project 

Over silo’s heen samenwerken

Dat is ons motto. Beter gezegd, we passen dit op elke mogelijke manier toe tijdens onze cirkels met impact. Hoe? Ten eerste beginnen we met onszelf. Voor dit project werkten we samen met Jonge Honden, een groep ondernemende academici met frisse energie. Precies wat we zochten in partners om dit project van A tot Z te begeleiden. Zo konden wij ons focussen op het aanleren van nieuwe skills en zij op het projectmanagement gedeelte.

Dan aan de klantkant. Met drie verschillende organisaties en 12 teamleden is één gezamenlijk doel nastreven een behoorlijke klus. Echter, wij zagen dit als kans om mensen die elkaar nog niet zo goed kenden, juist bij elkaar te zetten en zo cross-organisatie sub-teams te formeren. Zonder hiërarchie, maar wel met duidelijke afspraken. Lean en mean dus.

‘Het was erg leuk om alle nieuwe vaardigheden te leren en samen te werken met andere Leerwerkloketten. Iets wat we voorheen nog niet zo intensief deden!’

– Adviseur, Leerwerkloket Rivierenland

Als laatste moedigen we samenwerkingen over silo’s heen aan en zelfs dus buiten de organisatie van de klant om. In dit geval resulteerde dat in waardevolle bijdragen van diverse organisaties zoals; Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland, het ROC en twee zorgcentra uit de regio: Zorgcentra de Betuwe en Rivas Zorggroep.

Organisatie en persoonlijke groei

Uiteindelijk zijn we erg blij met deze samenwerking en om op deze manier positieve impact te mogen maken op werk en werkenden. We maken bestaand en nieuw potentieel van mensen los, zodat nieuwe oplossingen en samenwerkingen kunnen ontstaan. Zo streven we naar het toekomstbestendig maken van mensen en organisaties, klaar voor de 21e-eeuwse uitdagingen en de nieuwe werkelijkheid van werk. Hopelijk mogen we met onze manier van werken viraal gaan door heel Nederland, want innoveren en leren gaat echt hand-in-hand en is in deze tijd harder nodig dan ooit!

‘De begeleiding van Circles of Future Skills was fijn door de kalme en relaxte manier van ondersteunen. Ik zou het anderen zeker aanraden!’

– Adviseur, Leerwerkloket Albasserwaard-Vijfheerenlanden

Circles of Future Skills streeft naar #meermenselijkemaat in organisaties door veranderingen en leer-/ontwikkeltrajecten te benaderen vanuit de menselijke maat. Dit doen we door mensen toekomstgerichte vaardigheden te leren, vanuit een combinatie van hun purpose, talenten en het realiseren van waarde voor individu én organisatie.